amblem

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske

Zavod za obrazovanje odraslih

Pronađi

Zanimanje Obrazuj se!

 • Pronađi sve o obrazovanju odraslih, organizatore obrazovanja, zanimanja, e-mail adrese, web sajt.

Polaži

Vozačke testove

 • Provjerite svoje znanje, naučite znakove, raskrsnice, testovi prve pomoći, pripremite se za polaganje teoretskog dijela ispita za polaganje vozačkih ispita.

Vozački ispiti

Raspored polaganja

 • Raspored polaganja teoretskog dijela vozačkih ispita po ispitnim centrima.

Кonkursi za obrazovanje odraslih

Prikaz trenutno otvorenih konkursa sa podacima o organizatorima obrazovanja.

Obrazovanje odraslih

Najvažniji koraci u dosadašnjem radu Zavoda su usvajanje Programa rada Zavoda i prijedloga Plana obrazovanja odraslih koji donosi Vlada Republike Srpske; implementacija Zakona o obrazovanju odraslih i donošenje pravilnika; animiranje ustanova i institucija koje se mogu i žele baviti obrazovanjem odraslih, kao i polaznika obrazovanja odraslih; donošenje prijedloga nastavnih planova i programa za osnovno obrazovanje odraslih i srednje stručno obrazovanje odraslih za zanimanja trećeg i četvrtog stepena stručne spreme i donošenje prijedloga programa osposobljavanja i usavršavanja.
Zavod za obrazovanje odraslih je od svog osnivanja omogućio primjenu Zakona o obrazovanju odraslih, odnosno stvorio preduslove za sistemsko uvođenje obrazovanja odraslih u cjelokupni obrazovni sistem Republike Srpske, te na taj način omogućio poboljšanje zapošljivosti i životnog standarda stanovništva i zadovoljenje potreba pojedinaca za sticanjem posebnih znanja i kompetencija u skladu sa njihovim mogućnostima, potrebama i afinitetima.

Obrazovanje u saobraćaju

Obrazovanje ima jednu od najznačajnijih funkcija u svakom društvu, zato države preuzimaju brigu o organizovanju i finansiranju obrazovanja. Кroz obrazovanje se utvrđuju društvene norme i vrijednosti i izgrađuje osjećaj pripadnosti svojoj zajednici, društvenoj grupi, religiji. Кroz obrazovni sistem takođe se razvijaju i osećanja za vlastitu kulturu, poštovanje principa i solidarnost. Preko školovanja se oblikuje svijest i gledište pojedinca, kada su u pitanju procesi u društvu i sistem vlasti.

O poučavanju, učenju i učiteljima

 • Ne predaje učitelj ono što želi, ne predaje učitelj ono što zna,učitelj predaje ono što jest.

  Lao Tse
 • Učenje bez razmišljanja je prazno, razmišljanje bez učenja je opasno.

  Lao Tse
 • Ko ne zna, a ne zna da ne zna,opasan je - izbjegavajte ga! Ko ne zna, a zna da ne zna, dijete je - naučite ga! Ko zna, a ne zna da zna, spava - probudite ga! Ko zna i zna da zna, mudar je - slijedite ga!

  Konfucije
 • Dobro poučava onaj ko dobro razlikuje.

  latinska
 • Kad poučavamo druge, učimo i sami.

  Seneka
 • Što čujem, to zaboravim. Što vidim, to zapamtim. Što učinim, to shvatim.

  Zen poslovica
 • Znanje se množi dijeljenjem.

  nepoznat autor